Prevoz

Prevoz

Prevoz je v današnjem času tako pomemben, da si ne znamo predstavljati življenja brez njega. Prevoz potrebujemo, ko se odpravimo v službo, po nakupih, ko gremo po otroke v šolo in podobno.

Ni pa vsak prevoz pomemben le zaradi lastnih potreb. Veliko je podjetij, ki dnevno potrebuje organiziran prevoz njihovih izdelkov. V ta namen se je razvila logistika, ki omogoča podjetjem optimalno izrabiti prevoz s čim manj stroški, hitrostjo in zaneslivostjo. Transportna logistika je v velikem porastu sploh v Sloveniji, saj imamo odlično lego za prevoz med državami.

Govorimo predvsem o cestnem transportu blaga, ki je tudi najbolj razširjen in uporabljen transport med podjetij. Določen procent je tudi tistih, ki za prevoz uporabljajo morski ali letalni transport, za večino pa poskrbi kopenski cestni promet.

Trenutno je v Sloveniji skoraj 20 tisoč podjetij za prevoz blaga, katerih glavna dejavnost je logistika. Od tu lahko sklepamo, da je trg nekoliko prenasičen in da se utegne zgoditi, da se bo število podjetij, ki se ukvarja z logistiko zmanjšalo. K temu bo v večini pripomogla tudi kriza, saj bodo manjša podjetja, ki bodo izgubila nekaj ključnih strank težko preživela, če upoštevamo, da cene za prevoz ne bodo mogli spustiti za toliko, kot bodo lahko to storila večja in močnejša podjetja. V vsakem primeru, pa bo prevoz blaga v Sloveniji ostal močna in uspešna dejavnost.